Vi har ALLTID DROP-IN på Gamla Huddingevägen 399 -
Tidsbokning gäller endast förvaringskunder.

Vi har ALLTID DROP-IN på Gamla Huddingevägen 399

Tidsbokning gäller endast förvaringskunder.

Måndag-Fredag: 08 — 17

Lunchstängt: 12 — 13

Valborg 30/4 08-13

1/5 STÄNGT

2/5 08-15

Vinterdäckslagen – regler för vinterdäck

Vinterdäckslagen är en lag som reglerar när du ska ha och får använda vinterdäck på ditt fordon. I vårt nordiska klimat krävs rätt och framförallt bra däck för att kunna hantera halt underlag och säkerställa en trygg och säker biltur under vinterhalvåret. Det gäller oavsett om du endast åker korta sträckor då och då eller pendlar dagligen. Här går vi därför igenom vilka lagar och regler som gäller för vinterdäck – för din och andras säkerhet ute i trafiken.

Vinterdäck datum – när måste man ha vinterdäck?

För dig som har en bil är det lag på vinterdäck mellan 1 december och 31 mars varje år eller så länge det råder vinterväglag. Vad räknas då som vinterväglag kanske du undrar? Jo, enligt Transportstyrelsen råder vinterväglag när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Under denna period är det därför viktigt att ha bra vinterdäck på bilen för att minska risken för halkolyckor. 

För tunga fordon och lätt lastbil gäller lite andra regler för vinterdäck. Kontrollera alltid med Transportstyrelsen vad som gäller för ditt fordon innan du ger dig ut på vägarna.

Vinterdäck på släpvagn

Om en bil med dubbdäck drar ett släp måste även släpet ha dubbdäck. Om bilen däremot har odubbade vinterdäck, även kallade friktionsdäck, får släpet antingen ha dubbdäck eller friktionsdäck. Detta för att säkerställa att släpet inte har sämre grepp vid vinterväglag än bilen, vilket minskar risken för exempelvis sladd vid inbromsningar.

När får man sätta på vinterdäck?

Vinterdäck måste användas från den 1 december varje år, men redan från den 1 oktober är det enligt lag godkänt att ha dubbdäck på bilen. Om det däremot förväntas bli eller är vinterväglag innan detta datum får du sätta på vinterdäck tidigare, men inte så länge underlaget är torrt och säkert att köra på med sommardäck.

Hur länge får man ha vinterdäck?

Hur länge får man egentligen köra med vinterdäck på bilen? Fram till den 31 mars ska du enligt vinterdäckslagen ha vinterdäck på bilen, men du får fortfarande ha vinterdäck fram till den 15 april. Om det fortfarande råder vinterväglag efter detta datum får du fortsätta ha vinterdäck på ditt fordon, men endast tills väglaget är bättre och det är säkert att byta till sommardäck.

Dubbdäck lag

Begreppet vinterdäck innefattar både dubbdäck och så kallade odubbade friktionsdäck. Dubbade vinterdäck får endast användas 1 oktober till 15 april, men är tillåtna utanför dessa datum om det är vinterväglag där du ska köra bilen. Odubbade friktionsdäck är tillåtet att köra med året runt. Enligt lag är det förbjudet att ha både dubbade och odubbade däck på samma fordon. Kolla därför gärna en extra gång innan det är dags att byta däck vilka vinterdäck du har. 

På vissa ställen och särskilda gator är det dessutom förbjudet att köra med dubbdäck. Var därför noga med att kolla vad som gäller där du kör om du har dubbdäck på bilen.

Mönsterdjup vinterdäck – så undviker du att få böter

Om du inte följer de regler som gäller kring vinterdäck kan du riskera att få böter. Vinterdäckslagen säger att du ska ha vinterdäck med ett mönsterdjup på minst tre millimeter, och om du kör med däck som är slitna eller har mindre mönsterdjup än vad man får ha, kan du få böta 1200 kr. Om dina däck på bilen har olika stora mönsterdjup, ska däcken med det största mönsterdjupet monteras bak på bilen. På så vis får du bättre grepp vid exempelvis snabba inbromsningar och minskar risken för sladd. 

Vi på Örby Gummi är experter på vinterdäck och hjälper dig hitta rätt däck och fälg till din bil. Tveka inte att kontakta oss om du har frågor eller funderingar om vinterdäck!

Vill du veta mer om vinterdäck? Här kan du läsa om hur vi kan hjälpa dig med vinterdäck till din bil eller motorcykel.

Kontakta oss

Ring oss på 08-647 58 58.

Örby gummi logga
Sekretessöversikt

Den här webbsidan använder kakor (cookies) för att du skall få den bästa upplevelsen. Kakor är små textfiler som sparas av webbläsaren och används för att känna igen dig om du återkommer till vår sida och för att hjälpa oss att se vilka sidor och områden på webbsidorna som vi kan behöva förbättra, eller vilka sidor som är mest intressanta.

Läs mer om kakor
Läs mer om hur Google använder cookieinformation