• Måndag-Fredag 08 – 17
  • Lunchstängt: 12 — 13
  • Torsdag 26/5 STÄNGT
  • Fredag 27/5 08-15

Vinterdäckslagen

Vinterdäckslagen är en lag som bestämmer när man ska använda vinterdäck för ökad säkerhet och trygghet i trafiken. Lagen säger att man ska ha vinterdäck som har ett mönsterdjup på minst tre millimeter. Om man inte följer reglerna här och kör med däck som är slitna och har mindre mönsterdjup, så kan man få böta 1 200 kronor. Om du har däck med olika stora mönsterdjup ska däcken med det största mönsterdjupet monteras bak på bilen. Då får du bättre grepp vis snabba inbromsningar exempelvis.

När måste man ha vinterdäck?

Vinterdäckslagen säger att man ska använda vinterdäck vid vinterväglag mellan 1 december och 31 mars. Vad är vinterväglag då? Jo, enligt Transportstyrelsens definition: ” Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen.”

För tunga fordon, lätt lastbil och släp gäller lite andra regler för däck. Kontrollera med Transportstyrelsen vad som gäller där.

Dubbade vinterdäck – vad säger lagen?

Dubbade vinterdäck får endast användas 31 oktober till 15 april, men är tillåtna utanför dessa datum om det är vinterväglag där du ska köra bilen. Så håll koll på datumen! Och har du några frågor och däck och fälgar, hör av dig till oss!

Villl du läsa mer om vinterdäck?

Kontakta oss

Ring oss på 08-647 58 58.